Allegretto's Labradoodle
hund hund hund hund hund  

Frågor och Svar (utskriftsvänlig version)

Här kan du hitta svar på frågor som rör labradoodle i allmänhet och Allegretto's i synnerhet. Om du inte hittar svar på din fråga här är du välkommen att mejla allegrettoshundar@outlook.com.

Vilka hälsotester har avelshundarna genomgått?

Nedanstående tabell visar vilka hälsotester våra avelshundar genomgår. När det gäller ärftliga sjukdomar så fungerar genetiken på så sätt att det räcker med att den ena avelshunden inte är bärare på en sjuklig gen för att undvika sjukdom hos valparna. Om båda föräldrarna (avelshundarna) till en kull har testats negativt för en viss ärftlig sjukdom kan man utgå från att även valparna är fria från sjukdomsanlaget. Inga tester behöver då göras för det aktuella anlaget om man senare skulle vilja använda valparna till avel.

UndersökningMetod
HöftlederRöntgen
ArmbågarRöntgen
ÖgonlysningOftalmoskop
Degenerative MyelopathyDNA-test
Exercise-Induced CollapseDNA-test
Progressive Retinal AtrophyDNA-test
Progressive Rod-Cone DegenerationDNA-test
Von Willebrand Disease IDNA-test

Vilka rasdefekter kan finnas?

Överlag är labradoodlar friska hundar. Dessa hundar har en stor genpool eftersom labradoodle från början är en hybrid mellan två numerärt mycket stora raser. Alltså kan vi genom att importera avelshundar få tag på helt obesläktade linjer. Att hålla inavelsprocenten låg är en viktig del inom all hundavel för att ej drabbas av sjukdomar.

Tyvärr har ju både labrador och pudel problem med sina höfter. För att i mesta möjliga mån minska risken att valpar från oss ska drabbas av höftbesvär i framtiden så röntgar vi våra avelshundar.

När man köper en labradoodle ska man se till att föräldrar är undersökta för ögonsjukdomar och röntgade. Utöver detta DNA-testar vi för flera olika sjukdomar. Vi har goda resultat som gör att vi kan vara stolta över hälsan hos våra hundar.

Vad kostar en valp från er och vad ingår?

En valp från oss kostar 45 000 kr inklusive moms. Vid leverans är valpen veterinärbesiktigad, avmaskad, vaccinerad och chipmärkt. Föräldrarna till valparna är alltid hälsotestade i form av höft- och armbågsröntgen, DNA-testad för flertalet sjukdomar samt ögonlysta. På så sätt ges valparna de bästa förutsättningarna. Det medföljer också ett startkit med; sele och koppel för första tiden, leksak, filt som luktar mamma och syskon, en handbok skriven av mig med mina tankar och bästa tips, stamtavla, registreringsbevis från Svenska Labradoodleklubben och bajspåsar. Hunden är dolda-felförsäkrad i tre år från leveransdag.

Varför bör man välja att köpa en hund från Allegretto’s Labradoodle?

En fråga som kanske inte ställts rakt ut – men jag vet ju så klart att frågan uppkommer i samband med att man letar efter uppfödare. Det är ett stort beslut att bestämma sig för att ta in en ny familjemedlem i familjen. Hunden kommer förhoppningsvis att finnas i familjen i 10-15 år framöver och det är så himla viktigt att man får en hund man trivs med. Min passion är att föda upp hundar och se de växa upp till underbara individer. Allt ifrån att välja ut avelstik och avelshane till att matcha valp med familj gör jag med fullkomlig noggrannhet och omsorg.

Det är visat att valparnas personlighet och mentalitet börjar redan i tikens mage, och mitt arbete att forma valparna börjar redan när tiken har parats. Tiken utfordras med kvalitetsfoder för tikar, jag brukar ge vanlig ”människomat” eftersom detta är bevisat minska risken för allergier hos hunden i vuxen ålder m.m. När valparna väl har anlänt hanteras de dagligen och blir överösta med kärlek för att bli så trygga individer som möjligt.

Jag arbetar inte med uppfödningen på heltid, det är fortfarande endast en passion för mig. Av den anledningen är varje kull fortfarande så personlig och fylld med känslor för mig. Allegretto’s Labradoodle är en småskalig uppfödare där valparna växer upp med en passion för uppfödning.

Här följer ytterligare skäl till att välja Allegretto's:

  • Allegrettos Hundar AB har tillstånd från länsstyrelsen för att bedriva uppfödning. Tänk alltid på att fråga efter detta när ni letar bland uppfödare och valpar.
  • Vi betalar skatt för vår verksamhet, är momsregistrerade och registrerade för F-skatt.
  • Vi är också anslutna till Svenska Labradoodleklubben (SLK) samt den internationella organisationen WALA och följer deras regler och riktlinjer vad gäller avel och uppfödning.
Om du som köpare inte kan köpa en labradoodle från oss rekommenderar jag dig att se efter andra uppfödare som är anslutna till SLK. Här kan du läsa mer om varför du ska köpa valp från en uppfödare som är ansluten till SLK: www.labradoodleklubben.se/kopavalp.html.

Hur lång väntetid är det för att få köpa en valp?

Vi brukar få en till två kullar per år så det beror på hur väl man tajmar inträdet i kön med ankomsten av en kull. Har du tur kan väntetiden bli mindre än en månad. Har du otur kan det ta ett år. När en ny kull väl anländer tar det 8 veckor tills valparna är leveransklara. Kön kan till en början vara ganska lång men då ska man veta att många faller bort under resans gång och köper en valp någon annanstans. Ofta är efterfrågan större än tillgången på valpar. Men det omvända inträffar också.

Vill man öka chanserna att få köpa en valp från oss finns möjligheten att tinga en valp redan när tiken börjat löpa. Men det sker efter ett samtal mellan oss och allt ska kännas bra för båda parter. Ett avtal skrivs som skyddar dig som konsument ifall inga valpar skulle födas på planerad tidpunkt, eller om ingen valp uppfyller dina krav. I så fall återbetalas hela tingningsavgiften. Hör av er till mig om ni vill veta mer om denna nya möjlighet.

Vad innebär det att tinga i förväg?

När man tingar i förväg går man före i kön. Endast ett fåtal valpar kan tingas i förväg per kull. Man kan tidigast tinga när avelstiken börjat löpa. Om det blir fler valpar än de som tingats erbjuds de valparna till de med längst kötid.

Att tinga en valp i förväg innebär att du betalar in en handpenning som vanligtvis är på 6 000 kronor. På så sätt ökar du chansen att få köpa en valp från aktuell kull. Handpenningen dras av på priset vid ett valpköp. Alla pengar betalas självklart tillbaka ifall det inte blir någon kull eller hund som uppfyller dina krav.

Varför måste man betala en handpenning när man tingar en valp?

Handpenningen (tingningsavgiften) är till för att ge både er som köpare och oss som säljare en trygghet i att valpen har ett hem - ditt hem - att flytta till när de fyller 8 veckor. Om ni skulle ändra er betalas tingningsavgiften inte tillbaka. Detta eftersom vi har varit tvungna att neka valp till andra intressenter när valpen varit reserverad. Det blir helt enkelt svårare för oss att hitta en ny köpare innan valpen fyller 8 veckor.

Handpenningen dras av på priset vid ett valpköp. Alla pengar betalas självklart tillbaka ifall det inte blir någon kull eller hund som uppfyller dina krav.

Vi vill gärna tinga en valp genom att betala in deposition. Hur gör jag?

Kontakta oss så snart som möjligt genom att ringa 0706645422 eller mejla till allegrettoshundar@outlook.com så berättar vi mer.

Hur mycket kan du som uppfödare finnas till hands med stöttning och hjälp?

Vi finns till hands så länge det finns behov – det är bara att höra av sig! Efter att ni hämtat valpen finns jag endast ett samtal, SMS eller e-postmeddelande bort. Jag ordnar också alltid en grupp på Facebook så att ni som valpköpare kan hålla kontakten och har ett forum att diskutera olika frågor som rör kullsyskonen. Det brukar vara uppskattat för alla inblandade, inte minst för mig som uppfödare som får möjlighet att följa valparna i hela livet. Det är viktigt för mig att ni som valpköpare känner att jag alltid finns som en stöttande hand för hunden, även fast den flyttat härifrån. Vi bryr oss så himla mycket om våra valpar och blir alltid så glada när ni som valpköpare vänder er till oss. Det värmer med ett sådant förtroende.

Vilken päls får valparna?

En väldigt vanlig fråga är vilken pälstyp valpen kommer att få. Många väljer att köpa labradoodle just för att man hört att den är allergivänlig eller fällfri. För att besvara det påstående så finns det ingen hund som är helt allergifri. Däremot är det visat att många med allergi bättre klarar av en labradoodle än en annan hundras med en mer fällande päls.

Flera av de tikar som ingår i vårt avelsprogram är s.k. F1 – det vill säga första generationen labradoodle. Deras föräldrar är storpudel och labradorretriever. En alldeles underbar kombination där mycket av ursprungsraserna finns kvar i hunden. De första generationerna av labradoodle har en mer oförutsägbar pälstyp än de s.k. multigenerationerna.

Ganska tidigt, ungefär vid 4 veckor kan man se lite mer vilken pälstyp man tror att valpen kommer att få. Mer svar har man givetvis vid 8 veckor. Valpen kan få allt ifrån en hårig päls, ullpäls till en fleecepäls. Den håriga pälsen är lite mer rak, kan fälla, men det är väldigt lite jobb med en sådan päls (tovor är väldigt sällan förekommande i den pälstypen). En ullpäls är krullig och helt fällfri. Den pälsen kräver mycket pälsvård och klippning. Fleecepälsen är som en kombination av dessa, den är mjuk och lätt vågig. Den pälstypen fäller inte men det kräver att man sköter kontinuerligt.

Jag lämnar aldrig några garantier vad gäller pälstyp eftersom jag föder upp mer tidiga generationer av labradoodle. Däremot kan jag säga ungefär vid 7 veckor vilken pälstyp jag tror det blir, utan garantier så klart. Prognosen för pälstypen kan skilja sig från kull till kull. Därför publicerar vi alltid på hemsidan, när avelshundarna är utsedda, vilken pälstyp man kan förvänta sig av kullen.

Bild: Allegretto's Frigg (Milla). Hon har en otroligt mjuk och fin ullpäls.

Fodervärd – vad innebär det och hur går det till?

Jag söker från nästan varje kull efter en fodervärd till någon av valparna från kullen. Jag väljer alltid den valp som jag tycker är mest lovande till vårt avelsprogram. Som fodervärd skriver du på ett fodervärdsavtal. Jag som uppfödare är fortfarande ägare till hunden, men äganderätten övergår när hunden antingen fått ett visst antal kullar, uppnått en viss ålder, eller om hunden visar sig inte uppnå kraven för att ingå i avelsprogrammet. Jag vill ha en nära och god relation med mina fodervärdar och vill träffas flera gånger per år för att följa upp hur hunden utvecklas och för att upprätthålla en god relation. Som fodervärd får du inte bo längre bort än 1,5 timme från Oskarshamn. Om du är intresserad av att vara fodervärd är jag tacksam om du nämner det när du gör din intresseanmälan. Självklart går det bra att mejla direkt till allegrettoshundar@outlook.com om det finns fler frågor som inte besvarats här.

Är labradoodlar allergivänliga?

Många väljer att köpa labradoodle just för att man hört att den är allergivänlig eller fällfri. För att besvara det påstående så finns det ingen hund som är helt allergifri. Däremot är det visat att många med allergi bättre klarar av en labradoodle än en annan hundras med en mer fällande päls.

Jag har allergi och vill göra Allergenus-test, kan man göra det hos dig?

Vi gör vanligtvis inte denna typ av test. I undantagsfall kan jag göra det, men då ska det meddelas i god tid att det finns allergi och att det kommer att behöva göras tester när valpen är ca 2 veckor gammal. Har man allergi ska man vara medveten om att man kan bli nekad att köpa valpen om det visar sig att resultatet blir en dålig match eller om det märks av allergi vid besöket vid 6 veckor.

Kan valpen man köper användas till framtida avel?

Valparna sälj utan avelsrättigheter. Med andra ord kan valpen inte användas i avel utan ett särskilt avtal med oss som uppfödare. Hör gärna av dig specifikt om du är intresserad av att köpa en valp med avelsrättigheter.

Vad har ni för krav på valpköpare?

Vi har inte några särskilda krav på vad man ska använda eller utbilda hunden till. Men vi är mycket måna om att våra hundar kommer till engagerade och kärleksfulla hem.

Får man välja valp själv?

Nej. Vilken valp som flyttar till just din familj får ni veta ungefär två dagar innan leveransdagen. Anledningen till detta är att jag som uppfödare vill ha möjlighet att göra den absolut bästa matchningen mellan valp och valpköpare. Jag kommer försöka få mig en så bra uppfattning som möjligt av vilken typ av valp man som familj önskar sig, dels genom intresseanmälan, dels vid de möten som vi kommer att ha. Av den anledningen vill jag vänta så nära leveransdag som möjligt för att göra den bästa bedömningen.

Har Allegretto’s krav på kastrering?

Nej, vi har inga sådana krav. Det är helt upp till hundägaren om man vill kastrera sin hund.

Finns det risk för att min intresseanmälan eller kö-plats glöms bort?

Absolut inte. Vi har stenkoll på valpkön oavsett om du står i kö för att köpa en valp idag eller om ett år. Detta tack vare ett eget utformat datorprogram som vi använder oss av.

Vilka egenskaper har dina labradoodlar?

Inte den lättaste frågan att svara på. De har ju så himla många fina egenskaper! Men jag skulle säga att en labradoodle från oss kännetecknas av lojalitet, nyfikenhet och trygghet. Den trognaste vän du någonsin skulle kunna tänka dig, som är lika nöjd att ligga en dag i soffan som att vara ute på hajk en hel dag. En hund som är enkel att ha med på restaurangen, en dag vid vattnet som i båten.

Hur gör jag om jag vill köpa valp av er?

För att påbörja resan mot er nya familjemedlem börjar ni med att fylla i vår intresseanmälan. I intresseanmälan får ni svara på ganska många frågor, detta för att jag på ett så bra sätt som möjligt ska kunna erhålla mycket information om er som köpare. På sidan Köpa Valp - Så går det till kan du läsa mer om hur det går till.

Får man komma och hälsa på?

Det går bra att besöka oss. Hör av er så bestämmer vi en tid som passar så får ni träffa mig som uppfödare och några av våra avelstikar.

Hur stor är en labradoodle?

Standard: 51–55 cm höga och väger 18–23 kg
Medium: 43–50 cm höga och väger mellan 14–18kg
Miniatyr: 35–40 cm höga och väger mellan 7–12 kg

Det finns också Standard labradoodlar som är mycket stora: 56–65 cm höga och väger oftast 25–35 kg.

Storleken varierar alltså så att labradoodlar finns från ca 35 cm i mankhöjd (som en liten mellanpudel) till drygt 60 cm (som en storpudel). Alla seriösa uppfödare av labradoodle har som mål med sitt avelsarbete att behålla labradoodlarnas fantastiska temperament oavsett om de är av standard, mellan eller miniatyr storlek.

Vad är det för skillnad på Labradoodle och Australiensisk Labradoodle?

En Labradoodle har Labrador Retriever samt Pudel som föräldraraser. ALD är förkortning av Australiensisk Labradoodle (på engelska Australian Labradoodle). Föräldraraser är förutom Labrador Retriever och Pudel även Engelsk- och/eller Amerikansk Cocker Spaniel.

Vad är en multigenerations labradoodle?

När man avlar i flera generationer på labradoodle blir resulatet mer och mer stabilt. Man får då så småningom multigenerations labradoodle, vilket betyder att det är labradoodle i många generationer, och därmed en mer förutsägbar avkomma.

Vad är Labradoodle F1?

Labradoodle Origin (LD) är en hund med Labrador Retriever och Pudel som föräldraraser. Första Generation (LD-F1) - Föräldrarna är renrasiga Pudel respektive Labrador Retriever.

Hur ofta ska man klippa en labradoodle?

Ju längre päls du väljer att ha på din labradoodle, desto mer pälsvård krävs. Regelbunden klippning/trimning behövs då pälsen kan växa sig ordentligt lång. Generellt brukar det handla om 4-6 klippningar per år.

Går det att registrera sin labradoodle i Svenska KennelKlubben?

Ja, men de registreras då som blandras och inte i något rasregister. Det är helt valfritt att registrera sin hund i SKK. Labradoodle räknas inte som en godkänd ras i Sveriget vilket vi i nuläget ser som en fördel så vi inte "stänger genpoolen". Eftersom avelshundarna väljs ut enbart utifrån pälskvalitet, temperament, intelligens och hälsa så finns det ingen risk att hundarna alltför hårt avlas åt ett visst håll. Skulle en rasstandard utformas skulle strävan på utmärkelse på hundutställningar kunna få uppfödare att tumma på dessa kriterier bara för att föda upp en hund som har det rätta utseendet. Den utvecklingen finns inom så många andra raser och vi hoppas att inte labradoodles drabbas av samma öde. Nu håller labradoodlen på att bli lika erkänd som alla andra hundraser, men för oss krävs inte erkännandet att de godkänns av SKK. Vi känner stolthet över våra hundar oavsett.




Svenska Labradoodleklubben WALA Allegretto's Labradoodle Accredited Logo 2023

Vi är anslutna uppfödare till Svenska Labradoodleklubben och det internationella nätverket Worldwide Australian Labradoodle Association, WALA.

NY BESÖKARE ONLINE