Allegretto's Labradoodle
hund hund hund hund hund  

Köpa Valp - Så går det till

Labradoodlevalpar 10 dagar gamla
Ni har bestämt er för att ta in en ny familjemedlem i er familj, grattis! Här på Allegretto’s Labradoodle kommer jag som uppfödare göra allt jag kan för att valparna ska få en så bra start i livet som möjligt. Här nedan beskriver jag steg för steg hur vägen till valp ser ut.

1

Intresseanmälan


För att påbörja resan mot er nya familjemedlem börjar ni med att fylla i vår intresseanmälan. I intresseanmälan får ni svara på ganska många frågor, detta för att jag på ett så bra sätt som möjligt ska kunna erhålla mycket information om er som köpare. Efter detta finns det två vägar att gå för att tinga en valp: Den vanliga vägen samt Snabbspåret.

2a

Den vanliga vägen


När vår tik har parats eller när parning är planerat kommer jag att ta kontakt med alla de som lämnat en intresseanmälan för att se om intresset fortfarande finns kvar. I vissa fall har de som lämnat intresseanmälan köpt valp från en annan uppfödare och då tas man bort från vår lista. Om det fortfarande finns intresse så kommer ni fortsätta finnas på vår lista. När valparna väl har anlänt kommer jag att se över intresset ytterligare en gång för att därefter boka in möten med de familjer jag tror passar för valparna.
Labradoodlevalpen Loke 4 veckor
Mötet består vanligtvis av ett Teamsmöte där jag visar upp valparna och jag får möjlighet att få ett ansikte på er som köpare. Väl i mötet får ni möjlighet att ställa alla frågor som ni har till mig, och vi får också självklart chans att lära känna varandra lite grann. Efter mötet kommer jag meddela er som köpare om ni får lov att tinga en valp. Om en valp tingas skickar jag en bekräftelse via e-post att ni har tingat en valp och bekräftar även mottagandet av handpenningen, som vanligtvis är 6 000 kronor.

2b

Snabbspåret


I december 2022 öppnade vi upp för möjligheten att tinga en valp redan innan valparna är födda. Det var för att vi såg under hösten 2022 att flera som sagt att de var genuint intresserade, senare hoppade av, och det var svårare att hitta seriösa valpköpare. Om ni vill öka era chanser att få köpa en valp från kommande kull får man alltså tinga en valp redan när tiken börjat löpa. Men det sker efter ett samtal mellan oss och allt ska kännas bra för båda parter. Ett avtal skrivs som skyddar dig som konsument ifall inga valpar skulle födas på planerad tidpunkt, eller om ingen valp uppfyller dina krav. I så fall återbetalas hela tingningsavgiften. Hör av er till mig om ni vill veta mer om denna nya möjlighet,

3

Teamsmöte och besök


Från och med att valparna är 4-5 veckor brukar jag hålla ett Teamsmöte med alla familjer för att berätta om valparna och där ni som köpare får möjlighet att ställa frågor för att förbereda er så bra som möjligt för ankomsten av er nya familjemedlem. Först när valparna är 6 veckor får man besöka valparna. En tid för att komma och besöka oss kan vi planera in i samband med att ni tingar en valp. När ni besöker oss planeras besöket till högst en timme per familj.

Labradoodlevalpar 7,5 veckor gamla
4

Tilldelning av valp


Vilken valp som flyttar till just din familj får ni veta ungefär två dagar innan leveransdagen. Anledningen till detta är att jag som uppfödare vill ha möjlighet att göra den absolut bästa matchningen mellan valp och valpköpare. Jag kommer försöka få mig en så bra uppfattning som möjligt av vilken typ av valp man som familj önskar sig, dels genom intresseanmälan, dels vid de möten som vi kommer att ha. Av den anledningen vill jag vänta så nära leveransdag som möjligt för att göra den bästa bedömningen. Många valpköpare kan inledningsvis tycka det är både spännande och lite jobbigt att inte veta vilken valp som blir deras. Vanligtvis följer man vårt instagramkonto dagligen och undrar så innerligt vilken valp det kan tänkas bli, men när beskedet väl kommer brukar det bli en väldigt överväldigande, känslosam och underbar stund. Det är ofta så självklart att det blir ”just den valpen”.

Ibland får jag frågan ”varför får man inte själv välja vilken valp jag tingar?” och det finns så många bra svar på den frågan. Men ett ganska kort och enkelt svar är att man som köpare inte alls känner valparna, medan jag som uppfödare känner de allra bäst. Risken blir att man endast går på utseende, när det är personligheten man ska leva med hela hundens liv. Om man har lämnat krav på hur valpen ska se ut kommer jag givetvis ta hänsyn till det, till exempel att man endast vill ha en hane, endast en svart och så vidare. Dessa krav kommer jag givetvis ta hänsyn till, men i övrigt går jag mest på personlighet vid matchningen.

5

Hämtning av valp


När besked om vilken valp som flyttar hem till just er tilldelats är det endast några dagar kvar tills ni ska komma och hämta er nya familjemedlem. Jag brukar vanligtvis vilja ha avhämtningen individuellt med varje familj för att det ska finnas möjlighet att prata i lugn och ro samt ställa frågor. Oftast vill jag att samtliga familjer hämtar på samma dag, för att underlätta mitt arbete. Några veckor innan leveransdagen brukar jag meddela tiderna för när man kan komma och hämta valpen. Jag brukar avsätta ca 1,5 timme per familj och valp.
Jag och vår avelstik
Efter att ni hämtat valpen finns jag endast ett samtal, SMS eller e-postmeddelande bort. Jag ordnar också alltid en grupp på Facebook så att ni som valpköpare kan hålla kontakten och har ett forum att diskutera olika frågor som rör kullsyskonen. Det brukar vara uppskattat för alla inblandade, inte minst för mig som uppfödare som får möjlighet att följa valparna i hela livet. Det är viktigt för mig att ni som valpköpare känner att jag alltid finns som en stöttande hand för hunden, även fast den flyttat härifrån. Vi bryr oss så himla mycket om våra valpar och blir alltid så glada när ni som valpköpare vänder er till oss. Det värmer med ett sådant förtroende.Svenska Labradoodleklubben WALA Allegretto's Labradoodle Accredited Logo 2023

Vi är anslutna uppfödare till Svenska Labradoodleklubben och det internationella nätverket Worldwide Australian Labradoodle Association, WALA.

NY BESÖKARE ONLINE